infrapanel vagy fűtőpanel

Infrapanel, infra fűtőpanelek és az elektromos fűtőpanel összehasonlítása

 

Eltérő technológiák objektív összehasonlítása minden esetben nehéz feladat, ezért sok esetben az épületgépész szakma is sokszor tévhitekkel tűzdelt információkat közöl.

Az infrafűtés és az infra fűtőpanel mint termék és fűtésrendszer, korunk egyik leginnovatívabb megoldása, hazánkban és nyugat Európában széleskörűen elterjedt. A tévhitek és a „sugárzás” szó helytelken értelmezése miatt azonban magyarázatra szorul.

Hogyan hasonlítható össze az infrafűtés a konvektív elektromos fűtőpanelekkel?

Kizárólag előnyök és tulajdonságok egyenkénti konkrét összehasonlításával. Az alábbi szempontok szerint érdemes Önnek is döntést hoznia mely technológiát választja, illetve melyik szempont szerint hozza meg a döntését.

Beruházási költség

A beruházási költség 2 részből áll. Az első tétel minden esetben az elektromos előkészületeket, esetleges hálózatbővítést takarja. A 2. tétel maga a fűtő berendezések ára. Az elektromos előkészületek elektromos fűtőpanelek esetében jóval kedvezőbbek hiszen termosztáttal szereltek, azonnal üzembehelyezhetőek.

Ha általánosítjük a beruházási költségeket, az infrapaneles rendszerek háromszor drágábbak az elektromos fűtőpanel rendszereknél.

Kialakított komfort

A komfort nagyban függ a szubjektív hőérzettől, így egyértelműen nem jelenthető ki, hogy az Ön számára melyik hőleadó lesz kellemesebb vagy hasonlít az Ön által már megszokott hőérzethez. Azonban ha a felhasználói visszajelzéseket és tapasztalatokat összegezzük az infrafűtést használók magasabb komfortról számolnak be, még az elektromos fűtőpanelekkel kapcsolatban a klasszikus, kellemes és lágy meleg jelzőket szokták leggyakrabban említeni. Ha tudományosan közelítjük meg a kérdést a sugárzó (infra) fűtések magasabb komfortot tudnak kialakítani azonos levegő hőmérséklet mellett.

Elhelyezés

Az elektromos fűtőpanelek és radiátorok minden esetben fali vagy padlóra helyezett mobil kivitelben szerelhetőek. Az infrapanelek elhelyezése általában mennyezeti síkon történik. Az elhelyezésnél nincsenek szigorú szabályok, célszerű azonban az egyenletességre törekedni több fűtőpanel esetében, vagy közelebb helyezni a nagyobb hőveszteséggel bíró szerkezetek felé (külső falak, nagyméretű nyílászárók). Ha egy zárt térbe több hőt viszünk be mint ami a szerkezeteken keresztül távozik a helyiség felmelegszik, tehtát az elhelyezés optimalizálhatja a hőérzetet de nem fontos szempont.

IP védelem, fürdőszobák

Eltekintve a fakeretes egyéb gyenge minőségű barkács infrapanelektől eltekintve mindkét technológia IP24 vagy IP44-es védelemmel rendelkezik. Az IP jelölésnél a második szám (jelen esetben „4”) a nedvesség elleni védelmet jelöli. A 4-es kategória jelentése „fröccsenő víz ellen is védett elektromos fogyasztó”.

SPOT-D elektromos fűtőpanel

Elektromos fűtőpanel minden felhasználásra az önálló fűtés kialakításától a kiegészítő mobil fűtésekig.

Vezérlés, termosztát

Az elektromos fűtőpanelek készre szerelt termékek, általában villásdugóval vagy fix bekötéshez előre szerelt bekötővezetékkel. Minden esetben tartalmaznak beépített digitális termosztátot, progarmozási lehetőségeket és „nyitott ablak” érékelést.

Az infrapanel technológia soha nem tartalmaz a termékbe épített termosztátot, azok minden estben külső fali termosztáttal vagy konnektor adapteres termosztáttal kerülnek beépítésre

Felületi hőmérséklet

  • Elektromos fűtőpanel: max 65-70°C, kiáramló levegő hőmérséklete 45-60°C

 

  • Infrapanel: Felületi hőmérséklet 95-110°C

Üzembiztonság

Csúcskategóriás termékek esetében (pl.: BVF új generációs Infrapanel, Noirot Spot-D elektromos fűtőpanel, norvég fűtőpanelek) az üzembiztonságban nincs különbség, könnyedén javítható karbantartást nem igénylő technológiák. Fontos tudnivaló az elektromos fűtésekről, hogy helyiségenként teljesen önálló fűtéskörök így egy meghibásodás esetén sem áll le a fűtés az épületben, a meghibásodás vagy rongálás csak egy helyiséget érint, az a többi helyiségből leadott hővel körbefűthető a hiba elhárításáig.

Áramfelvétel

Az áramfelvétel vagy „Amper”. Az áramfelvételt a készülék teljesítményének és a hálózati feszültségnek a hányadosa adja ki. 2000W-os fűtőpanel (2000Watt/230Volt) tehát 8,7A. Az elektromos fűtőpanelek méretei általában 500W-os ugrásokkal érhetőek el pl.: 500-1000-1500… Az infrapanelek általában csak 100/200W-os ugrásokkal így azok tökéletes méretezése könnyebb, az esetleges túlméretezés a gyors felfűtésért azonban sok esetben plusz költséggel jár.

Összegzés: Mindkét technológia tökéletesen alkalmas önálló és kiegészítő fűtési rendszerek kialakítására.

 

  • Mikor válasszon elektromos fűtőpanelt? Ha gyorsan, nagyobb elektromos szerelés nélkül szeretne kialakítani egy klasszikus hőérzettel párosuló megbízható fűtési rendszert.

 

  • Mikor válasszon infrapanelt? Ha nincs lehetőség vagy hely az oldalfalon történű elhelyezésre. Ha elsőszámú szempont az átlagostól eltérő magas hőérzet és komfort, illetve ezért a magasabb beruházási költséget és kapcsolódó villanyszerelést is vállalni tudja.

 

  • Miért nem kell meghozni az egyértelmű döntést? Elektromos fűtés esetében minden helyiség egy önálló fűtési kör. Gondolkodjon nyugodtan akár kombinált fűtésrendszerben. Pl.: nappali-elektromos fűtőpanel, fürdőszoba-elektromos törölközőszárító, hálószoba- mennyezeti infrapanel stb.

SPOT-D

Elektromos fűtőpanel minden felhasználásra az önálló fűtés kialakításától a kiegészítő mobil fűtésekig.

  • 500W
  • 1500W
  • 2500W
  • 1000W
  • 2000W